Perancangan Kewangan

Cara Bijak Menguruskan Kewangan & Menentukan Matlamat Kewangan Anda: Perancangan Kewangan

Dec 28, 2019 | | Say something

Apa Sebenarnya Perancangan Kewangan Itu?Istilah “Perancangan Kewangan” lazimnya agak “menggerunkan” sesetengah orang, terutama mereka yang berfikir bahawa perancangan kewangan adalah untuk mereka yang berpendapatan tinggi dan kaya sahaja. Tetapi, benarkah begitu? Jika tidak, apa sebenarnya? Secara amnya, perancangan kewangan membabitkan pandangan menyeluruh mengenai kedudukan kewangan sendiri yang meliputi pelbagai sudut pengurusan kewangan dan harta, dan […more]

Tips Pengurusan Kewangan Peribadi Untuk Orang Muda

Dec 28, 2019 | | Say something

Untuk artikel kali ini, saya akan kongsikan tips-tips ‘simple’ pengurusan kewangan peribadi untuk orang-orang muda. Orang-orang muda di sini bermaksud mereka yang baru nak memulakan kehidupan sendiri, iaitu mereka yang baru habis belajar atau sedang mencari kerja atau baru mula bekerja. Kalau sebelum ini kehidupan masih di sekolah/kolej/universiti dan mungkin bergantung kepada ibubapa, sekarang sampai […more]

Portal Knowledge Management – Amalan pengurusan kewangan peribadi yang berhemah

Dec 28, 2019 | | Say something

Kita sering kali terdengar tentang kisah wang dan masalah-masalah yang dihadapi disebabkan oleh wang. Namun begitu pernah kah kita terfikir apakah punca kepada semua permasalahan yang timbul itu. Jika kita renungkan kembali, kitalah yang menentukan sama ada wang dapat memberi keselesaan atau pun kesengsaraan kepada diri kita sendiri. Kita perlu tahu cara atau amalan yang […more]

Kepentingan Perancangan Kewangan | Usahawan.com

Dec 28, 2019 | | Say something

Ramai orang menganggap perancangan kewangan sebagai sesuatu yang membebankan serta menghalang mereka daripada melakukan perkara-perkara yang menyeronokkan. Kalau sentiasa hidup berjimat, sudah tentu anda perlu mengorbankan aktiviti-aktiviti keseronokan sekarang, bukankah begitu? Cuba fikirkan, jika anda perlu berjimat, anda masih boleh memperuntukkan wang dengan sedemikian supaya anda mempunyai wang untuk keluar dengan rakan-rakan dan bersuka ria. […more]

MANUSIA TIADA MASALAH KEWANGAN

Sep 23, 2019 | | Say something

MANUSIA TIADA MASALAH KEWANGAN Saya seringkali menyebut bahawa orang atau manusia tiada masalah kewangan, yang ada cuma masalah dalaman. Jika dipetik kata-kata Dr Muhaya pula di sebut “Hanya manusia bermasalah yang ada masalah”. Nukilan ini bukan bertujuan untuk menghina, merendahkan atau mengejek sesiapa, ianya hanya sekadar satu ingatan buat diri kita bersama supaya ianya menjadi […more]

BUKU FORENSIK KEWANGAN

Sep 22, 2019 | | Say something

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Kali ini aku nak beri ulasan sedikit tentang satu buku kewangan yang aku beli, niat itu dah lama Cuma sikap suka bertangguh tu yang buat aku tak buat lagi ulasan berkenaan buku ini. Buku ini aku beli dari Tuan Zaidi, tajuknya Forensik Kewangan. Tuan Zaidi ni sebenarnya aku dah follow […more]

Laman sesawang yang sarat dengan ilmu hartanah,kewangan dan perniagaan.

Dec 11, 2017 | | Say something

Assalamualaikum WBT dan Salam sejahtera. Alhamdulillah bersyukur kita kepada Allah SWT kerana dengan rahmatNya kita masih mampu melaksanakan segala perintah dan menghindari laranganNya. Kita masih waras, masih bernafas, masih mampu berfikir mana satu yang baik dan mana satu yang tidak baik. Rasanya sudah lama betul saya tidak menulis dalam blog saya ini, sekarang ini apabila […more]

Apabila tidak cipta simpanan usia muda,terlantar di usia emas

Mar 6, 2017 | | Say something

Pesan hari ini, apabila kita tidak buat penyimpanan dan pelaburan dari sekarang, kita akan kesal di kemudian hari. Ini bermakna kita perlu merancang kewangan peribadi kita sendiri. Lebih-lebih lagi apabila kita merupakan ketua keluarga, ada isteri, ada anak, ada kerja dan sebagainya.   Apabila disebut merancang kewangan, bukan bermakna tugas kita hanya menyimpan duit semata-mata. […more]