Cantik Tapi Beracun

Aug 22, 2010 | | Say something

Kalau saudara-saudara lihat gambar di sebelah saya rasa saudara-saudara semua sudah tentu biasa melihatnya bukan? Aku pun tidak pasti apa nama sebenar pokok hiasan, ada yang panggil pokok puding dan ada juga yang panggil pokok keladi hiasan dan lain-lain. Ini antara tanaman hiasan yang selalu digunakan sebagai perhiasan di halaman atau di dalam rumah.

Tetapi sebenarnya pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Selain itu ia juga senang tumbuh berdasarkan iklim negara ini. Daunnya yang besar dan hijau; menyebabkan ianya selalu diletak di kawasan taman awam.

Sebagai rujukan saudara-saudara boleh rujuk di laman sesawang ini:

http://plantamor.com/index.php?CatID=13

http://www.rahsiataman.com/Taman/Tumbuhan%20landskap/tumbuhan%20beracun/tumbuhan%20beracun.html

http://images.google.com.my/images?sourceid=navclient&rlz=1T4HPAA_enMY250MY277&q=tumbuhan+beracun&um=1&ie=UTF-8&ei=bpeaSoqiF4yOkQW5pcGrAg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&biw=1280&bih=540

http://museum.gov.ns.ca/poison/?section=plants

http://www.botanical-online.com/alcaloidesangles.htm

Kebanyakkan artikel tentang tumbuhan beracun ini terdapat dalam bahasa Inggeris. Saudara boleh terjemah guna Google Translation http://translate.google.com.my/?hl=en&tab=wT#

Kalau hendak tahu lebih banyak boleh bertanya dengan Pakcik Google. Ok. Selamat Berpuasa.

Cantik tak semestinya berguna, adakalanya buruk tapi berguna.

 


 

Posted in: Catatan Umum, Umum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *